De plaatsing van een maagring gebeurt onder algemene verdoving. Sommige patiënten verlaten het ziekenhuis nog dezelfde dag maar de meerderheid gaat in de loop van de volgende ochtend naar huis.
Via een laparoscopische operatie (sleutelgatoperatie) wordt de band rondom het bovenste gedeelte van de maag aangebracht. De band snoert de maag gedeeltelijk af waardoor de maag verdeeld wordt in een kleiner bovenste en een groter onderste gedeelte. Wanneer de patiënt eet stropt het voedsel ter hoogte van de maagring en zal alleen het bovenste maaggedeelte gevuld worden. Dit geeft de patiënt een voortijdig gevoel van verzadiging.
Pas na verloop van tijd zal het voedsel doorheen de maagband zakken en zal de patiënt terug zin in eten krijgen.
Het binnenste gedeelte van de maagring is een opblaasbare ballon die met een slangetje verbonden is met een onderhuids geplaatst aanprikpoortje (de access port).
Ten allen tijde, ook jaren na de ingreep, kan deze access port met een spuit en naald worden aangeprikt teneinde de band te vernauwen of te verbreden.
Op die wijze kan de voedselinname, en dus ook het gewicht min of meer gestuurd worden naargelang de wens van de patiënt.
Let wel, net zoals de andere types van obesitasoperaties, is de maagband geen wondermiddel maar een krachtig hulpmiddel om te vermageren en achteraf het gewichtsverlies te behouden. Dat vereist evenwel een minimum aan medewerking vanwege de patiënt en ook de bereidheid van de chirurg om de patiënt tijdens en na het vermageringsproces op te volgen, te adviseren en eventueel het systeem te verstellen. Dit aspect van de behandeling is even belangrijk als de plaatsing van de maagring zelf.